Monday, June 11, 2012

Biskut Arab / Suji Gebu Ku~~

salam..hai...

last week aku ada buat biskut arab..tetiba je rs terliur plak.
usha punya usha resepi dlm intenet, akhirnya aku jumpa
resepinya..

meh kita share same2 k..

bahan2nya:
2 cawan tepung gandum
1 cawan minyak sapi GHEE
1 cawan gula halus

cara2nya:
1. gaul kesemua bahan sampai adunan sudah tak
melekat di tangan
2. bentukkan mengikut citarasa sendiri. (aku punya bentuk bulat..
sbb xd acuan n senang skit..)
3. susun dalam tray y telah disadur ngan mentega
4. Bakar adunan pada suhu 160'c selama 25 minit (try cek biskut jap, 
takut masak sgt..)
5. bila oven bunyik cm ni...TING! bmakna biskut arab sudah sampai
ke malaysia~~~~yeay, dh leh makan...

gebunya biskut arab i...sedap...kurang manis lagi~~

ni pics aku...


gula halus / icing, tepung gandum dan minyak sapi


adunan yang sudah dibentuk...


dah siap masak!


then, kta susun dalam bekas...

ok, selamat mencuba...n wassalam

5 comments:

  1. wahh...mcm2, baby nk mkn ekk...ihihihi...jom ke blog sy lak?...

    http://zueamin.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula....mcm2 baby nk try...ain dh follow blog akak..

      Delete
  2. assalammualaikum ...
    nak tanya...1 cawan gula halus yang sis guna untuk diadun jadi doh tue guna gula castor ke atau gula icing

    ReplyDelete
  3. salam...maaf sebab lambat reply. busy memanjang.. sy lebih gemar guna gula icing. sebab dh halus. memudahkan kerja sy. klau guna gula biasa, kn blend halus plak...sng gula gula ising jer..

    ReplyDelete
  4. sedapnya kegemaran saya ni..
    jemput singgah blog saya ea. dirawanhartawan.blogsport.com

    ReplyDelete