Friday, January 3, 2014

Kuih Sagumpal ~~

Salam...jumpa lagi kita..hahahaa...

Ini post pasal Kuih Sagumpal pulak. This is my favorite. Kalau dulu, I selalu suruh my mum
tolong buatkan kuih ni and kuih Biji Nangka. 

Kuih Sagumpal ni sebenarnya adalah bubur Sagu yang bergumpal atau seketul-ketul. oleh
sebab sagu itu tergumpal2 dalam santan, so ia disimplekan sebagai Sagumpal.

meh i sharekan resepi kuih ini. Bahan-bahannya :
1. sagu - 1 paket pun dah cukup
2. 2 kotak santan ayam brand (ikutla la guna brand apa)
3. secubit biji halba.
4. air secukupnya
5. garam secubit
6. gula
7. daun pandan - 1 helai

caranya cukup simple :
1. masukkan santan + air ke dalam periuk. panaskan.
2. basuh biji sagu dan rendamkan sedikit ke dalam air suam.
3. masukkan garam ke dalam santan untuk melemakkan kuah kita.
4. air dimasukkan sedikit demi sedikit agar kuah tidak pekat.
5. masukkan daun pandan, biji halba dan gula. ikut kemanisan masing2.
6. bila kuah santan dan mendidih, masukkan sagu yang telah direndam dengan air 
suam tadi. I guna sudu, untuk membentukkan sagu agar jadi gumpal2 bulat. uols
boleh cuba buat.
7. kacau slow2 jangan sampai hangit...

then siap....dan inilah hasil tangan anda..


selamat mencuba...tata

2 comments:

  1. bese org taruh kacang hijau dlm sagu ;)

    ReplyDelete
  2. ooo...nanti jadi bubur kacang pulak..hehehee

    ReplyDelete