Friday, January 27, 2012

Budak & Taktik~~

salam..
saja nk share sal satu kes y blaku di tmpt keje aku..
lucu giler...
alkisahnya macam ni;
Budak A xnak dtg sekolah. menangis mcm nk banjir! smpai j halfway, die nmpk
cikgu Ros di dpn pintu pagar tadika. dia panik n terus pura-pura pengsan!
tkejutla si bibiknya y mghantar die.
cikgu ros trus ambik n bw masuk ke dalam tadika.
dia duduk di lantai n pura-pura tidur plak.
walhal, dari situ dh nmpak bebola mata dia 
melilau di kelopak mata.
macam la xtw...
nk tengok x pic die???
hehehee...
kat bwh ni k..
o
o
o
o
o
o

hohooo....lucu btol..
xpdn ngn kecik~~
dh pandai blakon..
siap buat2 pengsan lagi...
hohoooo...
enjoy the show..n
wassalam

Thursday, January 26, 2012

2nd Month Anniversary

salam...

pejam-celik2x dah masuk 2 bln aku jd isteri kepada
Mohamed Firdauz Bin Abdul Aziz.
26hb November 2011, tarikh y mnjadi noktah kepada perhubungan
y xhalal kepada HALAL...alhamdulillah..
ari ni 26hb Januari 2012 juga, adalah ari besday suami aku.
selamat hari lahir sayang...
aku doakan semoga aku, dia dan perkahwinan kami ni kekal
sehingga ke akhir hayat..insyaallah..
lastly, insyaallah akan beri hadiah paling bmakna 2 my hubby
next month on 6th February..insyaallah jika itu rezeki kita..
buat suami tersayang;
Ren doakan semoga panjang umur, dimurahkan rezeki, dilimpahi
kebahagian di dunia dan di akhirat..
amin..
and wassalam

Ian De Zaim

Dosa Mengukir Kening~~

salam hadirin dan hadirat sekalian,
muslimin dan muslimat..
aku ttiba nk postkn isu ni swaktu sdg mncuci muka di toilet td.
tpandang alis keningku y cantik ni...subhanallah, sgt cantik ciptaan Allah 
pada hambamu ini. dah cantik dah and tak perlu di ubah lagi..
alhamdulillah..
sudah brapa ramai org puji ttg alis kening aku y nipis ni.
aku just ckp 'thank you Allah'
ada y kata aku cukur, aku ukir, aku cabut..
walhal semua kenyataan itu TIDAK BENAR SAMA SEKALI!.
subhanallah...
aku geram...


ttiba aku terfikir gak ttg spsis wanita y suke mgukir kening ni..iaitu
cuba mngubah ciptaan Allah di wajahnya..
mengukir kening itu boleh tp atas sbb untuk tatapan si suami sahaja.
klau u still anak dara = BERDOSA!
n DOSA itu tercampak KEBOMM kat dahi ayah korg! DUSSHH!!
Korg dh bagi satu DOSA as a gift dekat AYAH KORG.
wah, bagusnya...so, if do u like it that way, cukurla lagi n lagi...
gerenti AYAH KORANG KAYA NGN DOSA KORANG...
BRAVO MY DOTER!!
bertuah sgt klau dpt anak macam  korg!




so, ckp byk pun x guna..sila la view this artikel 4 more info..


http://halaqah.net/v10/index.php?topic=1285.0

and;


http://aidanatasya.com/hukum-bagi-wanita-yang-menipiskan-kening/#comment-5694


and wassalam from me..

p/s : Original more Great than Sins (hohooo...)




Ian De Zaim

Monday, January 23, 2012

Aurat Wanita Dalam Solat~~

 salam..
dah lama sbnrnye aku nk share sal topik ni.
puncanya sbb sllau sgt aku tgk ramai wanita/pompuan solat
mcm ni. so, aku just nk tahu..hehee

artikel ni aku copy paste dr;

 so, better korg bc skit kt sni k...
v
v
v
v
Ulama Melayu amat bijak membentuk budaya berpakaian yang baik kepada umat Islam di Nusantara. Mereka memilih putih sebagai warna rasmi telekung. Ini bersesuaian dengan sunnah yang disukai Baginda Nabi SAW dalam memilih warna pakaian terbaik. Seperti diriwayatkan daripada Imam Ahmad dari Ibnu Abbas dalam hadis marfu’, Rasulullah SAW bersabda: “Pakailah pakaian berwarna putih. Kerana sesungguhnya ia sebaik-baik pakaian. Dan kafanilah orang yang mati di kalangan kamu dengannya.”


Pembentukan budaya pemakaian telekung membuatkan umat Islam di Nusantara agak janggal memilih pakaian berlawanan dengan adat budaya yang dibentuk sejak sekian lama. Budaya yang baik sedikit sebanyak mula mendatangkan kesan negatif kepada wanita Islam masa kini yang bergerak aktif dalam kehidupan seharian. Ini kerana pemahaman budaya itu disalahertikan wanita kini tanpa melihat aspek Islam sebenar.

Disebabkan itu muncul pelbagai alasan tidak munasabah apabila tiba waktu solat. Ada wanita mengabaikan solat apabila berada di luar rumah contohnya di pusat beli belah, tempat kerja dan sebagainya dengan alasan tidak membawa telekung. Ada juga memberi alasan telekung disediakan di masjid atau surau kotor dan berbau.

Sedangkan pemakaian telekung bukan syarat sah solat seseorang wanita. Bagaimana wanita yang berada di luar dari Nusantara? Mereka tidak pernah mengenal telekung. Disebabkan itu, ramai wanita Nusantara pelik dengan pakaian wanita Muslimah di Barat, China, India mahupun Timur Tengah.

Sebenarnya syarat dalam pakaian solat adalah cukup dengan menutup aurat dan bersih daripada sebarang najis. Bukanlah telekung berwarna putih itu menjadi syarat sahnya solat kita.

Andainya seorang wanita memakai baju kurung atau pakaian yang menepati syarat aurat, walaupun ia berwarna-warni, solatnya tetap sah. Menurut Jumhur Ulama, diwajibkan wanita dalam solat adalah memakai baju dan tudung kepala. Maka Ibnu Munzir berpendapat: “Jika kain dipakai cukup luas lalu ia menutupi kepalanya dengan kelebihan kain itu, maka ia dibolehkan.”

Aurat wanita ketika solat sama seperti aurat wanita di luar solat. Seperti batasan aurat wanita yang diguna pakai masyarakat di Malaysia dengan merujuk kepada pandangan Mazhab Syafie iaitu seluruh badan kecuali muka dan tapak tangan. Berasaskan pandangan ini, tidak semestinya telekung saja boleh dijadikan pakaian solat. Baju kurung, jubah dan blaus juga boleh dijadikan pakaian solat walaupun ia bukan berwarna putih.

so, jelaslah bahawa cara solat y sbgaimana pun xp, janji xkotor dan aurat xtdedah..
ape2 pun smoga solat kita smua diterima olahNYa..amin and wassalam
 

Friday, January 20, 2012

Prolog - Novel Rindu Tak Pernah Beralih

Prolog

Bagaikan bunga kemboja,
Gugur dan bertaburan menghiasi pusara,
Begitulah laksana mimpi penuh dusta,
Meskipun singgah hanya sementara,
Namun, derita yang tinggal penuh duka,
Penuh lara nestapa menghukum jiwa,
Dan air mata terus mengalir jua....
- Ian De’zaim –

            Dia mendongak memandang ke atas. Kesedihan jelas terpancar di wajah. Bibir mulai terketar-ketar menahan aura. Air mata semakin laju mengalir. Kembali menatap cincin bertahta permata putih yang terdiam indah di dalam genggaman. Perasaan sedih semakin menghilang silih berganti dengan kebencian. Pantas dilemparkan ke dinding, dengan sekuat perasaan.
            “Arghhhh!” Pekiknya. Kembali bersedih. Perlahan menarik ke dua belah kaki, dipeluk kemas serta diiringi tangisan sendu. Terpelusuk menangis di corot sudut bilik gelap itu. Terdengar ketukan dan jeritan dari luar memanggil-manggil namanya.
            “Nurin, Nurin. Buka pintu ni, Nurin!” Jerit Pn.Naizah. Lutfi yang berada di sebelah menjadi tidak keruan, penuh gelisah.
            “Nurin! Buka pintu ni Nurin. Abang dan ibu ada di sisi Nurin. Jangan macam ni dik. Dengar kata abang ni, Nurin.” Jerit Lutfi selaku abang yang turut merasa sakit dengan penderitaan adiknya.
            “Pergi...pergi! Tinggalkan Nurin sendirian. Pergi leave me alone.” Terdengar suara sayu merayu dari dalam. Ibu memandang pintu di hadapan sambil mengesat air mata.
            “Nurin, keluarlah sayang. Sampai bila Nurin nak berkurung dalam bilik ni?” Pujuk ibu lembut.
            “Nurin, dengarlah cakap ibu ni, dik. Nurin tak kasihankan ibu?” Ucap Lutfi pula.
            “Tolonglah abang, ibu. Tinggalkan Nurin sendirian.” Suara sayu itu kembali merayu penuh halus.

            Biarkan aku menangis di sini, ibu. Aku tak mampu untuk terus tersenyum lagi. Sudah mati segala rasa dalam diri ini dan yang tinggal hanyalah satu. Biarkan aku terus begini, ibu. Merawat luka di hati di sini. Aku tak mampu, bu. Aku tak mampu! Aku lemah, kalau boleh biarkan aku mati di sini. Seluruh tubuhku, seluruh jasadku…terasa tidak bernyawa lagi. Di mana keadilan untukku, ibu? Mana? Di mana segala kebaikan untuk setiap korbanku?
            Tubuh itu terus di situ. Teresak-esak menahan segala duka. Air mata masih mampu laju mengalir, meskipun sudah hampir setahun dia di situ. Pintu bilik di tutupi dengan almari. Gelap gelita seluruh alam maya. Segala kesakitan dan kesedihan hanya diluahkan di bilik kecil itu. Terus menangis dan menangis. Hanya itu yang termampu dia lakukan.
            “Abah, Rin rindukan abah. Bawalah Rin bersama abah.”

p/s : akhirnya aku attach gak novel aku di sini....yeppi! n hopefully uols enjoy

Sunday, January 15, 2012

Pankek by Student TKG, Alam Budiman

video

tu dia....baru boleh upload..
fuuhh, jenuh ai~~~

so enjoy the video..

Demontrasi Pankek ~~

salam...

aku nk sharing 1 video y aku rakam di tmpt keje..hehee
alamak! mesti korg leh agak aku keje ape...ceh~~

tapi aku xdulik! 
sbb aku nk inter frame gak video comel ni..
video ni sal demontrasi nk buat pankek by Teacher Ros
untuk all students. after this, they must make their pankek
carefully and eat for the breakfast time..

yummy2...and enjoy the video okay. and selamat mencuba!

psttt~~~~~

tapi, video tu xleh attached! siaot!!!!


(;_;)


huhuuuu....sedihnye..
sorry la geng, aku xleh upload that video.
i dunno whay this happen..hhuhuuu
arrrggghhhh!!!!
keciwanye aku....


k la, tata n wassalam


p/s : aku akn try upload lg nt..

Wednesday, January 11, 2012

Aku Ahli Kelab Kotex~~~

salam..

saja nk share pglmn aku jd ahli Kotex.
aku jd ahli kelab Kotex ni dh lama..
and aku dh dapat sampel percuma 
Kotex baru iaitu
Kotex® Overnight 32cm Sample Pack 


haha..ni la die..

dlm webpage dia
 http://www.kotex.com.my/home.aspx

banyak info pasal dunia wanita y boleh korang baca n fahami.
t'utama bagi student2 sekolah menengah or y baru akil baligh..

sedikit sbyk, dpt merungkai sgala kekusutan or
masalah y pernah korg hadapi sewaktu 
datang bulan / period / 
'bulan mengambang' / 
bendera merah..
and what ever uolls call it..

ok la girls, selamat berkunjung ke website ini 
AND DON'T FORGET TO REGISTER AS KOTEX FAN CLUB...
hehhee..
tata and wassalam..

 

Cara Buat Ice Cream Ballon Cup~~Special

salam..

bunyik tittle post pun dh pelik bin hairan. so, kt just sraight the point.
malas nk cite juz tgk this pica at below this text..(tunggang-langgang
english aku..hahaa..ada aku kisah??)




hohooo....
selamat mencuba~~~tata n wassalam

Tuesday, January 10, 2012

Camne Nak Buat Telur Berbentuk Hati~~

salam...

aku just nak sharing info yg terdapat di dalam email aku.
post by postman yg xbtauliah..
mmg penuh msg dr die dlm inbox aku..
ni aku lampirkan cara-cara nak buat telur bbentuk love / heart / hati.
ples follow this pica ok??




ok...selamat mencuba ye kwn2..cube jgn xcube...
k tata n wassalam


Saturday, January 7, 2012

Selamat datang 2012..

salam..

lambat btol ucapkan selamat tahun baru 2012.
tahun ni diharap banyak rezeki masuk.
insyaallah..
tahun 2012,
aku tpaksa tukar kerja.
dr Planner kepada .........
syhhhhh~~~
rahsia..

walaupun gaji sedikit murah,
tapi aku suka.
sbbnye, byk jimat duit..
hohooo..
+
dekat ngn rmh..

aku suke bl dorg (jgn ty?) call
'teacher, teacher...'
wah, bahagianye

tahun 2012...
azam nak dapat anak..
insya allah klau ada rezeki dari Allah swt..
dh 2x aku mimpi sal aku mgandung..
1st, aku mimpi aku buat pregnancy test ngn kwn aku.
2nd, ...aku dh lupe.
klau ada rzki, nak cr keje y more to planner..
apa2 pun aku doakan all the best to
my sister Atikah for STAM result, Asyraf for SPM and Alyaa for PMRU, 
and also to
my brother in law, Amin for STPM result and Faiz for PMR,

y paling penting,
aku doakan rumah tangga aku bersama ngn Mohamed Firdauz
bahagia dan kekal sehingga ke anak cucu dan seterusnya..
amin...