Friday, December 30, 2011

Hobi Pelik~~

salam..

wah makin rajin aku update blog skg ni. ape taknye, rumah mertua aku 24jam on internet.
tak mcam dkt rmh aku. slalu sgt 'org jahat' curi kabel tenet / tepon. 
bengong betol dorg ni. menyusahkan aku dan pihak TNB jer.
macam dah xade benda lain nak curik!

berbalik kepada topik arini/ mlm ini, aku just nak story mory about my hobby. long2 times ago.
masa aku msih bergelar budak2 sekolah lagi. 

hobi ini timbul semasa mak aku beli sabun mandi y ketul2 tu. ada jenama Pamolive, Dettol, 
Lux, Fruitale and soon...
corak/lukisan pada plastik pembalut sabun tu, aku rs sangat cantik. :)
tambah2 sabun Lux yang letak model lawa2 kat situ.
perasanlah nak kulit macam model tu..
so, hobi pelik aku ni..
aku simpan plastik pembalut sabun ni, setiap kali mak aku beli n tambah stok sabun mandi
dekat rumah..
aku simpan dlm 30-40 pembalut...huhuuu.. :(
cantik sgt~~
tambah2 yang Lux punya. setiap 5 or 6 bulan, aku perasan pasti
akan ada pembalut yang baru. so, time itu lah aku simpan buat kenangan..

 tapi, bl mak aku jumpa kotak kasut yang berisi pambalut sabun mandi ini, dia suh buang.
huhuuu...:(


and then 
aku kumpul plak kotak ubat gigi Colagate, Darlie and F&W...comel 
wo....last sx mak dpt tw gak..die suh bakar..
dia cakap " ape ke pelik benar hobi kau ni. ada ke dikumpulnye kotak ubat gigi dan 
pembalut sabun. mak nk ko buang n bakar benda merapu ni. understood!" begitulah
persisnye amaran darpd emakku...huhuuuu sedih :(


so, klaula aku still simpan benda alah tu sume smpai skg ni, grenti tokey sabun n ubat gigi
akan amik aku as a DUTA produk dorang..hohoho...sungguh koya this Ain..


ok la we, aku nak stop dlu. jeles ngn my hubby y duk men game DOTA.


k tata n jumpa lg. wassalam


p/s : korg mesti tringin nk kumpul benda ni gakkan?? hehee... :)

Monday, December 19, 2011

Warkah Buat Suamiku~~

salam syg...

sori sbb i'm written in here coz i dun have diary in our lovely room..
hanya alam maya saja tempat y mampu ren luahkan perasaan ren smlm..

semalam,
ren sedih sgt..
puncanya banyak sgt..
berselirat jamm di dalam otak..
and i dunno which one could i take it first..
semalam,
i try so harder not cry in front of you dear..
tp air mata ni still mnglir..
i'm sorry syg...
i dun mean nk bimbangkan syg..
tp mata ni degil sgt..
ttp nk mngalirkn air..

semalam,
rs bimbang dlm diri timbul lagi..
xbekerja n xmampu nk ringankn beban syg..
i'm sorry syg...
i'll try to searching job again k..
i dun mean nk mnyusahkan syg...

semalam,
tipu syg..
kata nk tido awl..
walhal ren still sedih lg..
i'm sorry syg..
i dun mean nk buat syg sedih...

semalam,
pic baby nmpk cute kt fb..
that was really cute syg..
i wish that i can give them to you..
but our financial still weak..
that is cause of me..
i'm not working..
i'm sorry syg...

semalam,
ren tido mngiring dr syg..
rs bslh sgt sbb buat cmtu..
kasihan syg...
ren nk peluk..
tp still sedih..
takut syg nmpk ren menangis...
i'm sorry syg...

semalam,
ren tw ren bdosa ngn syg..
jd, ren pleuk syg erat2..
and menangis di bahu syg..
ren tw syg susah hati..
bl syg ty, ren ckp 'xd ape'..
i'm sorry syg...
ren xleh luahkn dpn syg...
ren xkuat bl bhadapan ngn syg..
that y ren senyum n say i'm sorry...

i'm trully sorry dear...

ren tw y syg akan bc msg ni nt...
and just only three word i can say..

Ain sayangkan abang..
I Love you sayang..

and wassalam...


i'm trully sorry dear....

Thursday, December 15, 2011

salam...

hahaa, gelak kjp. saja nk hiburkan hati y tgh runsing sbb xd keje.
smlm, aku rs tringin nk buat curls pada rambut aku y pjg mngurai ni...
yelah sbb bosan duk rmh..ala-ala mcm kt bwh ni...hehhee


tapi, aku xd set pgerinting rmbut or y gulung2 bduri itu...
pusing punya pusing, aku jumpa video dr MichellePhan kat youtube. dia ada 
ajar cmne nk curlkan rmbut gn cr biasa..
pas aku view, wah...hebat! terbaikk~~
then, aku pikir nk buat..cantik utk my suami tsayang..

putar dan putar...siap satu kepala. then rilek sambil tgk movies When In Rome, xsdr si suami dh blek dr keje n tkejut tgk kpala aku ada sampah kertas. die tgelak2 tgk aku.
'yang, ape ni? ketas atas kpala?'. aku tgelak j
'ren nk krintingkn rmbut td..meh kt bkk same2. may b dh curl rsnye'.

then acara mmbuka ktas atas kpala bmula. xsngka, rmbut aku jd curl..hehe
n y pling pnting, suami i shuke shangat2...hehehee

klau korang nk..view j kt vid bwh ni...
n

korang leh gak view kt youtube..sini ye

slmat mencuba uols...tata n wassalam

Sunday, December 11, 2011

Cari Kerja Lagi~~

salam

wah, tmasuk ari ni dh 2 minggu aku xkeje slpas mmbuat kputusan y pling ssh n sdih
dlm idup utk bhenti keje. dh 2thn lbih aku keje kt c2..sumenye hepi..lgsg xd maslah.
klau ada pun y biasa2 j.
bukan aku nk ttup maslah, tp peratusan masalah y ada kt tmpt keje lm dgn
kenangan manis, kngn mnis lbih byk di citu..

ada boss y xgrg, abg wan y beri kt idea utk lbih kreatif, syzwan y ala-ala romeo,
muhaimi y 'shining star', azrin y a little bit skema n dr ariff y jrg msuk ofis..
dan
.
.
.xlupe buat staff tmuda...damia y sllau busy nk wt keje smbil diiringi lagu ' puck'..
sweet sgt..


rindu sgt kt ofis..ape2 pun aku doakan y aku dpt keje secpt mungkin.
amin..n doakan utk aku sx ye..


k tata uols. see u next time..wassalam

Tuesday, November 22, 2011

Doaku..

Ya, Allah ya tuhanku...aku memohon rahmat darimu. semoga walimatul urus ku berjalan dengan baik berkat izinMU. kau permudahkan majlis ku, sinarilah hari kebahagianku ini dengan kejayaan semoga masjid yang akan di bina ini kekal dan mampu meramaikan kaum muslimin dan ummatMU.. berkatilah majlisku ini Ya Allah. Hanya engkau yang aku mohon dan aku sembah. cuaca yang mendung bertukar cerah, dan hati yang gundah bertukar bahagia..amin amin amin..ya rabbal alamin...



Tuesday, October 4, 2011

Aurat Wanita = Rambut

salam...

salam Zulkaedah buat semua. post awl bln ni nk cite sal aurat wanita iaitu rambut.
rambut adalah mahkota wanita n plu dijaga n dilindungi oleh empunya kepalanya..ahhaaa


aku terbaca sal satu atikel ni sal mgapa ppuan kena ttup kpala n aurat2nye y lain.

aku dulu pun jahat gak..hehee..tapi skg nk jd isteri org ni, byk y plu aku brubah..
aku xnak suami aku tggung dosa aku dek krn pbuatan aku..sbb aku sygkn dia. slepas bkhwin, dosa wanita akan ditggung oleh si suami..aku xnakkk~~

mnampakkan rmbut itu SATU DOSA!
Sehelai rambut yang diperlihat kepada seorang lelaki, satu dosa dapat.  Kalau sehelai rambut sengaja diperlihat kepada 10 lelaki maka 10 dosa akan dapat. tup2 plak kita tayang rambut kita kt pakwe..tunang n org laki len. tu blum lg kita letak pic kita y freehair kt FB n bagai..
   
well, klau korang xsyg bakal suami korang, buatla byk2. tnjukla rmbut tu...

mnutup rambut iaitu mahkota kita juga adalah tuntutan AGAMA..ni cite sal puteri nabi yang sdg bdialog
ngn ayahndanya tercinta sal rambut;
v
v
Puteri Rasulullah kemudian menanyakan apa yang dilihat ayahandanya. 
“Aku lihat ada perempuan digantung rambutnya, otaknya mendidih.Aku lihat perempuan digantung lidahnya, tangannya diikat ke belakang dan timah cair dituangkan ke dalam tengkoraknya".
Fatimah Az-Zahra kemudian menanyakan mengapa mereka disiksa seperti itu?*Rasulullah menjawab, 
“Wahai putriku, adapun mereka yang tergantung rambutnya hingga otaknya mendidih adalah wanita yang tidak ! menutup rambutnya sehingga terlihat oleh laki-laki yang bukan muhrimnya.

wah..seramnye...



istimewanya tutup rmbut plak adalah



Lebih pintar dan tenang
-Kepala yang dilindungi tudung akan lebih selesa, cuaca panas dapat dilindungi melalui pemakaian tudung. Kepala yang sihat dan selesa akan mendorong kelancaran perjalanan darah di otak, otak akan dapat berfikir dengan cepat dan baik.

Tidak membazir
- Tidak perlu pening-pening kepala membazirkan masa nak luruskan rambut, warnakan rambut dan membazirkan wang membeli shampoo, pewarna mahal atau pergi ke salun.

Lebih sopan dan manis
-Lebih 98%  lelaki mengakui wanita bertudung nampak lebih sopan dan manis. (Jadi korang ada value added sebenarnya)

Rambut lebih tahan lama dan sihat
-Fakta: Rambut yang terdedah kepada sinaran UV akan merosakkan rambut. Walaupun anda memakai syampoo pelindung, hakikatnya syampoo itu sendiri mengandungi bahan kimia merosakkan.

 Menjadikan diri anda “Mahal”
- Kebanyakan lelaki berpendapat bahawa wanita bertudung ibarat buah epal yang sedang masak ranum di pokok tetapi sukar dicapai kerana kedudukannya di puncak pokok berbanding epal-epal lain.

Lebih dihormati
- Wanita bertudung lebih dihormati ramai, setiap tutur katanya menjadi panduan dan kesopanan serta sifat merendah diri menjadikan anda begitu dikagumi

 so, klau ye pun nk tyang rmbut anda y cantik tu..tggu pas kwin k..hehee. okaylah, aku nk chow dlu.
smoga korang dapat pahala n same2 kita kurgkn dosa kita..tata..n wassalam






Monday, September 19, 2011

Boleh ke?

salam..

wah, klua lagi kt sni. memang gila mnaip! aku bukannye p. saja.. bosan duk kt ofis. asyik men bkk fb jer..xd p nk ngadap kt situ. so, drpd aku on fb bek aku on blog aku..huhuu

aku ingt nk msukkan novel2 buatan sdr y dh bthun berlumut dlm ltop aku tu dlm blog ni..tp aku takutla. ada ke org nk bc? hish...buang tebiat n karan j!

tp, aku rs ok gak klau aku post kt sni..hahaa..xpla, my b bl aku dh yakin, aku akn post kt sni.. hahaaa...aku nk chow dlu. nk smbung wt keje..hehee (koya!) k tata uolls..wassalam

Sunday, September 11, 2011

Apakah itu?

salam..

ttiba sj bnda ni bmain2 dlm otak aku. tujuan aku post bnd ni, bukn nk takutkan
org.tp juz nk share ape y tjadi kt aku n d geng dlu..meh aku lampirkan pic y first dlu.

1. situasi di dlm sebuah bilik, di sebuah resort, di sebuah pulau..

cer tgk bnd p y dlm bulatan merah tu..

2. di tepi pntai time mkn mln
bnd y sma dlm bulatan merah...bykkan???

aku konfius, so aku try cek dlm itnet sal benda ni..n u know what? apa y aku jumpa sal benda asing tu...

.
.
.
.

sila view kat

Mengikut Bomoh yang ikut serta, tompok cahaya ini adalah
satu aura entity asing dalam bentuk asal. Tanpa jelmaan.
Mengikut kata Bomoh itu, entity berkenaan tidak menjelma
dan menzahirkan diri kerana takutkan saya.
Wallahu Alam!


pas aku bc blog ni, seram sejuk j rasa..huhuuu
n abg y join sx pun dh mdptkn rwtn tradisional ngn sorg ustaz..
n no wonderla anak kcik dia y b'umur 2 thn cakap 'kak limah'...
waaaaa!!!

harap2, Allah swt akan slalu melindungi diri kita..amin ya rabbal alamin...

Thursday, August 25, 2011

Ramadhan Terakhir ~~ syahdunye!


salam..

aku suke tgk cite ni. air mata aku akn mgalir stiap kali tgk cite ni...
aku ada gak miss epsd cite ni..sbb aku xnk nangis lg..
sbb bila ku ngis, aku akn dpt pning kpala..
hahaaa

ni adalah
Lirik Lagu OST Ramadan Terakhir - Jangan Lupa Namaku - POMPA BENSIN


Walau aku tidak bersamamu
Jangan engkau lupakan diriku
Walau aku tiada di sisimu
Jangan engkau lupakan namaku

Kerana...
Aku mengingati mu
Kerana...
Aku men’cintaimu...

Andai aku
Bisa bertemumu
Dengan senyum ku tadah syukurku
Andai aku bisa menyentuhmu
Air mata pasti deras gugur

Kerana...
Aku merindui mu
Kerana aku sentiasa
Menyintaimu oh sepenuh hati

Walau kamu
Jauh di mataku
Jangan aku hilang dalam kalbu
Saat kamu samar mengingati
Jangan aku terus kau lupakan

Kerana aku
Sentiasa mengingatimu
Kerana aku
Sentiasa menyayangimu oh kekasih hati...

Andai aku bisa memelukmu
Pasrah aku tabah diujimu
Andai aku bisa dicintai
Dengan rela menyerahkan hati

Kerana...
Aku merindui mu
Hmmm...Kerana aku sentiasa menyintaimu......


Selamat Hari Raya Aidilfitri - 2011


salam semua..

aku nk ucapkan Salam Aidilfitri, maaf zahir dan batin kepada semua
yang mengenali aku..
klau sudi, jemputla datang ke rumah..

bulan ramadhan bulan mulia,
bulan keberkatan ummat islam sedunia,
kurangkan dosa pbanyakkan pahala,
mensucikan & mndekatkan diri kepadanya.

sbulan berpuasa mnhan lapar n dahaga,
akhirnya syawal muncul juga,
sluruh ummat menangis hiba,
ahli neraka kembali disiksa,
ummat di dunia riang gembira,
meraikan syawal bahagia...



Tuesday, August 23, 2011

Si Mulut Laser

salam..

tadi aku ada bc blog kwn aku..kwn time blaja kt UiTM dlu.
dia ni, mmg aku xbrape bkenan sgt sbb mulut dia y laser n
semu dia nk menang. dia tak taw y mulut aku pun laser thp otomen gak..

las2 duk ralit baca blog dia, tnmpk la pic dia n pakwe dia.
xkisah sgtla, sbb time blaja dlu dh slalu dgr gosip sal dorg..
time bc blog dia, ayat2 tulisan dlm blog dia mmg sopan santun..
tapi mcm ada sumthin wrong j. xkena ngn mulut laser dia.

hobi dia..mmg xssuai 2 org mlut laser..
aku rs, my b dia dh btaubat..
dek kerana mulut laser dia, dia byk khilangan kwn n bgaduh ngn
mmber y len...
alhamdullillah...

aku harap, dia sedar y dia byk mgguris perasaan org len
dlu..aku pun nyaris2 nk jd mangsa dia time mjawab ayat dia dlu..
sinis gile tgk cr dia renung aku.
my b sbb xpuas ati sbb aku mjawab ayat dia..
well, my prenz tu barulah dikatakan buku bertemu dengan ruas.

aku bukan nk mceritakan aib org, tp skdr bkongsi cerita n tauladan ttg kisah
ini. aku harap, org2 y bprgai sdemikian, plesla jaga mulut..
bak kata org
'sebab pulut santan binasa'
sebab mulut badan binasa'

wassalam...

Sunday, August 14, 2011

Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan

salam..
ramadhan datang lagi,
menguji keupayaan hawa nafsu diri,
mencari keredhaan duniawi,
sebagai bekal di akhirat nanti..

ya, allah ya tuhanku,
ampunilah segala dosaku,
kaum kerabatku,
terimalah ibadah hambamu ini,

ya ramadhan,
bulan mulia,
muslim dan muslimat sentiasa merinduinya,
mengganda pahala,
mencari nur hidayah Taala..

Monday, July 11, 2011

Nak Hilangkan Dahaga/Lapar Time Bln Pose?

salam

sja nk sharing satu tip bkesan y slalu aku amalkan time blaja kt uitm shah dlu bila tiba bln pose.
aku ni spesis y jenis MALAS nk bgun sahur.
so, dlm erti kt y len aku akan bsahur pkul 12 sblm aku tido.
aku bsahur ngn NESTUM+KURMA.

Bahan2nye :
1. 1 pek nestum NESVITA 3-1
2. sebiji kurma

cara penyediaannye :
mula2 bancuh pek nestum dlm air panas n then masukkan kurma y dh dibuang biji ke dlmnye.
lenyek2 skit isi kurma itu bia hancur n susu nestum jd cm kaler koko skit.
u can c the kurma td jd ketul2 kcik n then siap!
dh leh minum..
but, minum slow2 tw...
insyaallah minuman ni dpt mhilangkan dahaga n lapar anda time pose nt..

meh, aku hidangkn lagi ngn KHASIAT BUAH KURMA/TAMAR utk pedoman bsama

* * * * *

Kurma sejenis buah yang kaya dengan zat besi, kalsium, fosforus, odium, potassium, vitamin A dan C dan juga niasin dan mempunyai khasiat serta nilai yang tinggi dalam dunia perubatan tradisional.

Kurma yang dikenali sebagai Phoenix danctylifera , dari segi saintifik amat berkesan bagi mengubati gangguan usus yang kronik, di mana ketidakserasian dengan gluten, menghalang penyerapan zat-zat makanan secara sempurna.

Kurma mengandungi sejenis bahan protein serta garam galian yang menghentikan tindak balas luar biasa yang dicetuskan oleh gluten dalam usus kecil. Tindak balas itu jika dibiarkan boleh membawa kepada pengeluaran sel darah putih secara berlebihan.

Selain daripada gangguan usus, jus kurma berkesan untuk mengatasi masalah sembelit. Bagaimanapun minuman ini tidak sesuai diamalkan oleh mereka yang menghidap penyakit diabetis, kerana ia boleh mendatangkan kesan yang lebih serius.

Kurma juga merupakan penawar dalam perubatan traditional untuk mengatasi masalah insomnia. Bagi mereka yang mengalami masalah batuk, kurma sesuai untuk diamalkan kerana kandungan gula dalam buah kurma bertindak menghilangkan gatal-gatal dalam kerongkong sekaligus menghentikan batuk.

Mengikut pendapat pakar perubatan, buah kurma kaya dengan unsur zat besi dan kalsium sesuai untuk wanita sama ada semasa hamil atau selepas bersalin.

Kurma membantu mencegah daripada sembelit, lemah otot, sengal-sengal badan, lesu dan barah usus besar, merangsangkan selera makan, menguatkan ingatan dan melawaskan. Di samping menambahkan tenaga seksual, kurma juga boleh digunakan sebagai pencuci mulut.

Khasiat kurma telah terbukti dalam membantu memanaskan badan, mencergaskanotak dan tubuh serta mencergaskan minda dan membantu tumbesaran kanak-kanak. Ia juga membantu melicinkan perjalanan darah dan menghindarkan daripenyakit barah, merawat buah pinggang dan mencuci hati dan membantu mengurangkan pengaliran darah semasa kelahiran


Sunday, July 10, 2011

My Lunch~~

salam..

kejap j dh nk pose. aku harap thn ni aku dpt pose ngn penuh..
insyaallah..
cakap psl pose, aku xpnh kisah sal makan.
so, mean aku rs cm same je bln len ngn bln pose.
almaklumlah, aku suke berdiet y ntah p ntah..
nk kate aku gemuk gedempol, xjugak..
malah kurus je..
tapi suke berdiet, xmakan..
my b aku dh terkena sindrom ANEROXSIA kot????
fuuh...mintak jauh...
kadang2, mkn pun men redah j..
tu dia..ni lah lunch aku..mmg shari dlm sminggu, inilah Lunch WAJIB aku...
sedap~~~
smakin hari nk dekat bln pose nih,
makin kerap aku masak kt rmh..
smlm aku buat kek puding berlapis..
aku bw g opis..
bdk2 ofis ckp sdp n siap mtk resepi lagi..
bangga aku..
hahaaaa...
ini puding y aku buat hari jumaat...y smlm sdg enak duk bjemur di dlm peti ais ofis..
heheee
lapisan bwh tu kek, 2nd kastard krim n 3rd agar2..
so, bila ms plak jd puding??? ntah aku men redah j...


Panjangnye name~~

al-kisahnye bermula.....


Ajoi mendapat kerja sebagai guru sandaran di sebuah sekolah di Kulai.

Selepas memperkenalkan diri, dia menyemak nama murid-murid darjah 3 Raya dan merasa agak pelik semasa membaca nama seorang murid, iaitu “W.TAUFIK WWW”.

Kemudian guru tersebut menanyakan perkara tersebut.

Cikgu Ajoi : “Cikgu nak tahu, siapa yang bernama W.TAUFIK WWW ?”.

Taufik : “Saya Cikgu…” (Taufik menjawab & berdiri).

Cikgu Ajoi : “Taufik, saya ingin tahu nama panjang kamu apa?”.

Taufik : “Maaf Cikgu Ajoi, panjang sangat..”.

Cikgu Ajoi : “Takpe-takpe Taufik,cakap jer..”.

Taufik : “Baik Cikgu , nama penuh saya ialah…Wabillahi TAUFIK-wal hidayah Wassalamualaikum Warahmatullahi

Wabarakatuh…”.

Cikgu Ajoi menarik nafas panjang dan terdiam.

Setelah dari darjah 3 Raya, Cikgu Ajoi kemudian masuk ke darjah 1 Mawar dan menyemak nama murid-murid.

Mata Cikgu Ajoi tertuju pada 1 nama yang unik iaitu “BKBKBDB DIAN”.

Kemudian Cikgu Ajoi menanyakan siapa muridnya yang mempunyai nama tersebut.

Berdirilah seorang murid dan menjawab “saya DIAN Cikgu…”.

Semasa Cikgu Ajoi melihat wajah murid itu seiras muka Taufik darjah 3 Raya.

Cikgu Ajoi : “Dian ada abang di sekolah ini?”.

Dian : “Ya Cikgu,nama dia TAUFIK.Abang saya darjah 3.”

Cikgu Ajoi : “Saya ingin tahu nama panjang Dian apa pulak?”.

Dian : “Baik Cikgu, nama panjang saya ialah…

Berakit-rakit Ke hulu Berenang-renang Ke tepian, Bersakit-sakit Dahulu Bersenang-senang kemu DIAN”

Cikgu Ajoi :@$%&#^%

Saturday, June 25, 2011

Bersiul Itu Dosa!!

salam..

aku nk share sumthin y slalu duk bmain dlm otak aku. dulu, tgk org bsiul cmbest j. tringin nk buat, tp xreti. pnh aku try buat, bsembur air liur kluaq..hahaaa...ada sorg kwn aku pndai bsiul n last2 kena tgur ngn Ustaz. Ustaz ckp, xbek bsiul..ibarat awk MENYEMARAKKAN API NERAKA! SEBAB SETAN SUKE BSIUL N BTAMBAHLAH BEST FRIENDNYE NT... wah, tkejut beruk aku..puuhh, nsibek aku xreti. mungkin itulah hikmahnye buat aku..

akhirnye, aku try search kt itnet sal HUKUM BSIUL ni..n aku jumpa..dia ckp..

*********************************

Hukum bersiul:

SS Mufti Wilayah, Dato' Hashim Yahaya, Masail Fiqhiyah, menetapkan bersiul itu HARUS.

Dalil: AQ: 8: 35 (Dan tidaklah solat mereka pada sisi BaituLLah itu melainkan bersiul dan bertepuk tangan.) terjemah. Imam alQurthubi menjelaskan amalan bertepuk tangan dan bersiul ini merupakan amalan jahiliyah kerana dilakukan dalam ibadah. Jika dilakukan di luar ibadah atau di luar mesjid, maka tidak ada larangannya.

Bertepuk tangan dan bersiul juga dilarang jika ada tujuan menyindir dan mengejek.

Dalil: AQ:alHujurat: 11

Maka jika tepuk tangan untuk memberi semangat tidaklah mengapa, begitu juga bersiul, kalau utk kita saja dan tidak mengganggu orang lain, maka ia harus. Malah orang zaman dulu spt gembala kambing menggunakan siulan utk menghiburkan dirinya dan memanggil ternakannya.


sumber : http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay

****************************************

Jawapan :

Para ulama berbeza pendapat tentang hukum bersiul (التصفير) sebahagian mengatakannya makruh. Dalil mereka adalah firman ALLAH swt :

وما كان صلاتهم عند البيت إلا مكاء وتصدية

Maksudnya : "Dan tiadalah sembahyang mereka di sisi Baitullah itu melainkan bersiul-siul dan bertepuk tangan." (al-Anfal : 35)

al-Lajnah al-Daimah Arab Saudi ketika ditanya tentang hukum bertepuk tangan di dalam ayat di atas menjawab :

"Tidak harus bertepuk tangan, sekurang-kurangnya (hukumnya) adalah makruh yang bersangatan disebabkan ia adalah tanda jahiliyyah…" http://www.islam-qa.com/index.php?ds=qa&lv=browse&QR=20047&dgn=4&ln=ara

Manakala sebahagian ulama lain beranggapan bersiul itu adalah harus, kerana ayat al-Quran di atas menyebut sikap buruk jahiliyyah yang bersiul dan bertepuk tangan ketika beribadat. Maka jika di luar ibadat, ia menjadi harus.

Namun sebagai langkah berhati-hati adalah lebih baik kita menjauhi dari bersiul dan bertepuk tangan. Tambahan pula perbuatan itu telah menjadi kebudayaan orang-orang kafir, di samping banyak cara berhibur yang lain.

wallahu a’lam.

sumber : http://capitt.blog.friendster.com/

***************************************

Bersiul-siul biasanya digunakan oleh golongan bukan muslim. Maka kita sebagai muslim tidak seharusnya mengikuti kebiasaan mereka.
Kiranya kita dah tiru merekalah...

Rasulullah bersabda:
“Barangsiapa yang menyerupai suatu kaum maka ia termasuk golongan mereka.”
(Diriwayatkan Imam Ahmad )

sumber : http://halaqah.net/v10/index.php?topic=11488.0

*************************************

So, itlah jawapannye..ape y pnting = BERDOSA

Smoga uols mdpt keredaannye..amin..


Wednesday, June 22, 2011

Buah Salak ~~

salam..

gerenti korg tkejut beruk bl dgr nama buah nih..but that's true..mmg nama buah ini adalah buah SALAK..tp hya di Kelantan Darul Naim sj di panggil buah SALAK..n kt tmpat len aku xtw..rupe buahnye macam pic kt bwh nih...
ni pic buah tgh fresh dr kbun datuk aku...hahaaa..buah dia cam buah kelubi sikit sbb kulit dia keras n ada cm duri2 halus y tajam.korg knl kelubi? klau xknl bek ko google sdr..mls nk cite. so, klau nk kupas tu kn hati2 skit..tkut ttusuk ke dlm jari or kulit..huhuuu..
tu dia...bginilah rupenye..rs manis, masam n kelat klau y xbrape nk masak. klau kelat, nenek su aku suka wt jeruk..besttt~~~to Mr. F, dh kwin nt, ai bw u dtg sini..heheee..jom kita mkn plak...nyummmm
seorg hamba Allah, telah memakan buah ini utk mnampakkan bijinye..heheee..makan punya makan..last2 smpaila ke bijinye. so cmnilah biji buah salak...
harga skilo buah ni, leh mcecah dlm puluhan ringgit tw..n standan buah salak dlm 3-4 kilo. pehh, so mahal! rumah aku ada spohon...hahaaa, tu pun br nk blaja bbuah..xtwla cmne jdiknye..klau korg tliur, better g cr la ye..k tata n wassalam..


Monday, June 20, 2011

Trips ke Pulau Perhentian

salam,
saja nak kongsi
pengalaman ai time g trip ke PP last weeks ngn bdk2 ofis n bdk prcktikal slma 3h-2mlm n stay kt Watercolours Paradise Resort. pehh, duk sini mmg slesa n makanan pun sdp! mmg xkbulur lgsung. kitorang dftr by package n dlm rm250 seorg. MEMANG BERBALOI- BALOI.. nasib bek pkai duit company.

panorama dia...gempak sih..ckup cantik..mat2 salleh n minah salleh pun...fiuwww...cerah mata...hahaaa...TIP TOP! hahaaaa...meh, aku cite skit sal event dia...

**********************
1st day - check in pkul 11pg, mkn bfast. pkul 1230 lunch..sdpnye.aku jus mkn roti n rendang. mls nk mkn nasi. pkul 230-snorkling. aku takut sgt men air n nsib bek ada guide ni y bleh dikelaskan sbg guide bpangkat adik, pimpin tgn aku smpai ke laut dalam...huhuuuu...TAKUT!! n Mr. F, ai tak curang taw..last2, aku dh pnt n stop sbb aku pening kpala. guide tu ckp aku MABUK LAUT. n aku tpaksa kancel 2nd xtvt snorkling pd ptg itu...blek tu, pkul4ptg, ada mkn ptg ngn kepok lekor.. nyummm...n mlm, mkn bsr-BBQ time..sedap sengotilah!
ni time kt jeti kuala besut-park kete kt sni..

ni time dlm bot ke PP

ni plak time lunch before g 'senokling'..hahaaa

2nd day - bfast-jungle trekking ke long island-n ptg tu 2nd snorkling ke taman laut PP. aku sdikit brani-kpla pun dh pning skit-snorkling g tgk shark, aku xg sbb pning. juz duk ats kapal j-next ke air sg.brani. sejuk gila. air sg ni mngalir trus ke pantai...huuu..mkn ptg-roti telur n mlm pun mkn bes gak..TERBAIK!!
cantikkn? Mr.F, jom 2nd honeymoon nt kt sini...ahhaa


last day - packing brg 2 blek-bfast-check out n nek bot blek ke jeti kuala besut-bli 'gajet'..hahaa
aku suh bdk prak drive Mr.viva sbb kaki aku dh lenguh...n smpai d rmh pkul 140ptg..fuuh, bhgia...

Katakan 'Tak Nak Pada Rokok'

salam,

aku sbnrnye sj j nk share sal kampen ni...t'utama pd kaum lelaki n certain2 kaum ppuan y suka sangat pada batang ekzos ni. my b kampen y dikerah by government n private sector on media electronic ni xbrape berbekas di hati dorang..or KORANG MEMANG BEBAL! TAK MAKAN DEK SAMAN - kalau org tua2 ckp.
Syukur alhamdulillah y ayah aku xmerokok, tp abang n adik lelaki aku merokok. ceh~~ sungguh bebal! n syukur gak sbb my future hubby xmerokok like dorang.. ni y buat ai makin cayang kat Mr. F sgt2.

sebab, AKU TAK SUKA PADA ROKOK, BAU ROKOK N ORG YANG ISAP ROKOK!

aku ni low blood pressure.so, bl idungku tercium bau asap rokok, automatik rs nk pecah. ada sx aku interview ofismate aku.
situasi A:
aku : ee, mr.r xtakut ke klau baby mr.r jd mcm ni? (duk tgk mayat janin kat kotak rokok)
mr.r : ala..bukan ai y mgandung pun...(pulak??)

situasi B:
mr.s : sakitnye kepala ai..
aku : my b sbb isap rokokla tu..
mr.s : bukanlah. klau isap rokok, sakit jantung n paru2 je. tak d kaitan ngn kpala
aku : hai, tau pulak kesan rokok pada badan, tp dia sdr y merokok...
si suami kaki perokok n grenti menyebabkan si isteri n anak mereka terddh pd kesannye. isteri leh jd janda - sbb si suami mati awal (ngtif) n dpt kawin baru (positif). anak pula cacat (ngtif) dpt plak kad OKU n bantuan kebajikan (positif) n boleh membawa maut..huhuuu dasatt~~

pada ibu2, aweks2 y pakwe or husband korg y seorang perokok, better uols bg nasihat cepat2 klau xnak menjanda muda. sebab asap itu besfren syaitan. takkanlah bnda kcik mcm ni pun uols xtw...bygkn klau asap2 ini memenuhi rmh uols??? huhu, tak tawlah nk ckp p. better uols pikir sdr. gegirl..jgn lupe pesanan ai..ok, ai chow cendul dlu..tata n wassalam

Wednesday, June 8, 2011

Rain is Hujan

salam ke atas junjungan Nabi Muhammad, para sahabat dan kaum keluarganya serta saudara se-Islam denganku..

cuma nk sharing ttg hujan y trun myambut kepulangan aku di kelantan pd ptg ari isnin...wah, cantik btol..sejuk j rs..dan la tgk bdk mrempi laju dek kn cr tmpt btduh...amboi2...
.
.
.
.
.
.
titis-titis hujan mulai semakin rancak membasahi bumi kelantan. menyuburkan tanaman yang kering kontang dek hemburan haba panas oleh sang mentari.
berosrak riang semua ciptaan Allah dengan rahmat ini.
.
.
.
dan aku bersyukur..amat2 bersyukur...
.
.
.
view dr dlm bas...wassalam ya habibi and syukran jahilan...

Penawar Rindu~~

salam,

saja nak sharing tips2 2 semua manusia ciptaan Allah di seluruh alam smesta ini yang aku amik dr buku rawatan perubatan tradisional di rmh aku...slmat beramal n renung2kan...

............................................
untuk mengempiskan perut buncit. bukan perut buncit dek buatan si suami yer..
..........................................

untuk lebih disayangi
...............................................
kelebihan membaca al-fatihah
..............................................
untuk mengubati penyakit taun n kenaikan pangkat..
................................................

insyaallah..Allah akan membantu kita...amin..

Eksident????

salam,

berita hari ini. saya ingin melaporkan ttg satu kemalangan yang entah bgmn puncanya tlh blaku di simpang 3, kampung pun saya xtw nama pada minggu lepas di antara sebuah treller kaler putih itam ngn perodua kelisa kaler putih gak.

smasa sy smpai, kedua-dua mangsa telah sedap landing di tepi jalan n pemandunya telah ghaib. inilah pic mangsa2 eksident ini...serammmm...

v
v
v
v
view kajdian dr jauh..n dari dalam mr.viva...jom kita gerak kete ngn lebih dekat skit..

v
v
v
ini adalah mangsa pertama y mula2 ditemui...isk..isk...camnelah keadaan drivernye??? n sebtg tiang elektrik jgk t'tumbang dek rempuhan treller ini...
kita ke mangsa sterusnye..

v
v
v
kelihatan mangsa telah tercabut tayar...fuh, cantik btol bunga dalam pasu pink itu...ops, maafkan saya. sekian dulo berita pada hari ini. kita kembali ke bilik berita...memang cantik itu bunga...eh, tataaa....